Eiland WEB

Je energietarief vast zetten of niet?

Je energietarief vast zetten of niet?

Door energiemarkt is een van de markten die het meest in beweging is. Elke maand wijzigt het energietarief aan de hand van de inkoopsprijzen voor gas en stroom. Ook voor de consumenten zijn er tal van mogelijkheden om het energietarief vast te zetten. Maar moet je wel een vast contract nemen als je tarieven elke maand wijzigen?

Variabel of vast energietarief

Energieleveranciers hebben vaak de mogelijkheid om de tarieven vast te zetten voor de gehele looptijd van je energiecontract. Ook is er vaak de keuze om het energietarief variabel te houden. Tussen deze twee contract vormen zitten wel wat verschillen.

Vast energiecontract

Wanneer je er voor kiest om je energietarieven vast te zetten voor een langere looptijd, heb je een vast contract. Dit houdt in dat tijdens het contract de tarieven gelijk blijven en niet wijzigen. Hierdoor hou je de gehele looptijd het zelfde tarief. De enige kosten die mogen wijzigen zijn het vastrecht, netwerkkosten en de energiebelasting. Je kunt alleen van dit contract af tijdens de looptijd wanneer je een boete betaalt aan de energieleverancier wegen contractbreuk.

Variabel energiecontract

Wanneer je voor een variabel contract kiest, mogen de tarieven tijdens de looptijd wijzigen. Deze contracten zijn vaak maandelijks opzegbaar en je kunt dus wanneer je maar wilt overstappen naar een andere energieleverancier. De tarieven voor variabele contracten zijn een stuk duurder dan de tarieven bij vaste contracten en er gelden andere voorwaarden. Op 1 januari en 1 juli wijzigen de variabele tarieven maar kunnen nooit hoger worden dan het maximum tarief. Ook bij dit soort contracten dat de kosten zoals vastrecht, netwerkkosten en de energiebelasting ten alle tijden mogen wijzigen.

Zet je energietarief altijd vast

Aan beide contractvormen zitten voor- en nadelen. Consumind geeft het advies om het energietarief altijd vast te zetten. Hierdoor weet je dat je de gehele looptijd een voordelig tarief hebt en dat je niet plots veel meer moet betalen voor je gas en stroom. Wil je liever niet voor een langere periode een vast contract? Dan kun je er altijd voor kiezen om een 1-jarige contract te nemen. Je kunt dan elk jaar het energietarief vergelijken en een nieuw contract afsluiten.